Ελαφριές Συνταγές

Kρέπες με καπνιστό σολομό και άνηθο

Μερίδες: 4 Προετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 20 λεπτά Θερμίδες ανά μερίδα: 290

δείτε όλες τις συνταγές

Επικοινωνία

Δέσποινα Ζαφειροπούλου
Κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος
Λ. Αλεξάνδρας 107,
Αμπελόκηποι Τ.Κ. 114 75
(πλησίον μετρό Αμπελοκήπων)
Τηλ. επικοινωνίας: 210 6453996
Κινητό: 697 700 37 62
Email: dzafiropoulou@hotmail.comΈνα μήλο την ημέρα…!!!


Το μήλο (σύμφωνα με την θρησκεία μας) σαν «καρπός» της αμαρτίας, αποτέλεσε την αφορμή για το διωγμό των πρωτόπλαστων από τον παράδεισο. Παρ’όλα αυτά όμως στις μέρες μας λόγω της περιεκτικότητας του σε  βιταμίνες, διαιτητικές ίνες και  μεταλλικά στοιχεία αποτελεί σύμβολο υγείας.Κι όπως πολύ σωστά αναφέρει η λαϊκή παροιμία: «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα!»

Πιο συγκεκριμένα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου συμβάλλοντας παράλληλα στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και στη μείωση της δυσκοιλιότητας. Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν ευεργετική δράση στη μείωση της χοληστερίνης καθώς και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, η κατανάλωση 2-3 μήλων ημερησίως μπορεί να επιφέρει έως και 10% μείωση στα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, ενώ έρευνα του πανεπιστήμιου YALE της Αμερικής, έδειξε ότι έστω και ένα μήλο την ημέρα δρα ευεργετικά στη μείωση της υπέρτασης.

Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, το μήλο δεν προκαλεί απότομη άνοδο στα επίπεδα της γλυκόζης ενώ παράλληλα λόγω της πηκτίνης που περιέχει επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η ουσία quercetin που είναι άφθονη στα μήλα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε κύτταρα του εγκεφάλου. Ένα ή περισσότερα μήλα την ημέρα μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο Aλτσχάιμερ σύμφωνα με ερευνητές  από το πανεπιστήμιο Cornell της Nέας Yόρκης . 

Ενώ έρευνες  του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης κατέληξαν ότι η κατανάλωση 2-4 μήλων  (ή χυμός) μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου σε πάσχοντες ασθενείς.

Τα μήλα και ο χυμός τους φαίνεται να έχουν «αντι-ασθματικές» ιδιότητες, ισχυρότερες από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά.

Όπως αποδείχτηκε η κατανάλωση  από την μέλλουσα μητέρα 2 ή περισσοτέρων μήλων την ημέρα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βρέθηκε να ωφελεί το παιδί μελλοντικά προστατεύοντας το από άσθμα.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις δρούν στο αίμα και στους ιστούς προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες  μορφές καρκίνου ενώ παράλληλα βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τέλος, το μάσημα του μήλου, λόγω της υφής του μπορεί να βοηθήσει στη καλή υγεία των δοντιών. Παράλληλα, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις της γνάθου που απαιτούνται για το μάσημα του μήλου, βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος στα ούλα.

Συνοψίζοντας, το μήλο έχει ευεργετική δράση  στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Στη μείωση της χοληστερίνης
  • Στη μείωση της πίεσης
  • Της υπεργλυκαιμίας
  • Στις καρδιοπάθειες
  • Του καρκίνου

Των ιών
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο  Δέσποινα Ζαφειροπούλου στο 6977003762 / 210-6453996  ή στείλτε
email στο dzafiropoulou@specialdiet.gr