Ελαφριές Συνταγές

Kρέπες με καπνιστό σολομό και άνηθο

Μερίδες: 4 Προετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 20 λεπτά Θερμίδες ανά μερίδα: 290

δείτε όλες τις συνταγές

Επικοινωνία

Δέσποινα Ζαφειροπούλου
Κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος
Λ. Αλεξάνδρας 107,
Αμπελόκηποι Τ.Κ. 114 75
(πλησίον μετρό Αμπελοκήπων)
Τηλ. επικοινωνίας: 210 6453996
Κινητό: 697 700 37 62
Email: dzafiropoulou@hotmail.comΚαφεδάκι για καλή υγεία!!!!


Ο καφές είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα, το οποίο κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπέρματα της καφέας ή καφεόδενδρου. Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η Καφέα η αραβική (Coffea arabica) μεγάλωνε ελεύθερα σαν θάμνος.

Αρχικά ο καρπός χρησιμοποιούταν αυτούσιος από τους τοπικούς πληθυσμούς, που είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβώλους. Η ιστορία του καφέ στην Ελλάδα ξεκίνησε επί  Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με αναφορές στη Θεσσαλονίκη του 18ου αιώνα υπήρχαν γύρω στα 400 καφενεία και η χρήση του διαδόθηκε γρήγορα σε όλη την χώρα.

Κατά καιρούς πολλά έχουν ειπωθεί για το διάσημο αυτό καφεϊνούχο ρόφημα. Σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν ότι η ήπια κατανάλωση  καφέ - έως 3 φλιτζάνια ημερησίως  - μπορεί να δράσει ως  ένα ήπιο διεγερτικό και αντικαταθλιπτικό ρόφημα. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στην καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές που δρα ως τονωτικό.

Χάρη στην περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ παράλληλα καταρρίπτεται και ο μύθος ότι ο καφές βλάπτει την καρδιά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το DNA των κυττάρων μας από αλλοιώσεις που δυνατόν να οδηγούν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Έρευνες έδειξαν οτι  ευεργετική  είναι η δράση του καφέ και όσον αφορά την πρόληψη κατά του καρκίνου των οωθηκών, του μαστού και του ήπατος.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, ο καφές βελτιώνει την πνευματική απόδοση, καθώς η διεγερτική του δράση στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη σκέψη και αντίδραση.

Σε χρόνια πειράματα,  αποδείχθηκε ότι όσοι έπιναν συστηματικά 2 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ ευφυΐας ενώ παράλληλα εμφάνιζαν μειωμένα ποσοστά ασθενειών που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης π.χ. η νόσος του Αλτσχάϊμερ.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο  Δέσποινα Ζαφειροπούλου στο 6977003762 / 210-6453996  ή στείλτε
email στο dzafiropoulou@specialdiet.gr